O nama

Udruga “Eko-etno selo Stara Kapela”
Udruga je utemeljena na području Općine Nova Kapela, Brodsko-posavska županija tijekom 2005. godine. Broji preko 50 registriranih članova i već nekoliko godina radi na uređenju sela Stara Kapela kao jedinstvenom lokalitetu koji treba sačuvati svoje evidentne ekološke i etnološke vrijednosti.

Vođeni ljubavlju prema zavičaju i prema mjestu gdje su rođeni naši djedovi i pradjedovi odlučili smo vratiti život Staroj Kapeli i to na jednoj drugačijoj, specifičnoj osnovi kroz projekt eko-etno sela pretvarajući selo u zanimljivu turističku destinaciju kao “selo-hotel”, poštujući tradicionalnu slavonsku arhitekturu, kulturne vrijednosti, običaje…

U kratkom vremenskom periodu uspjeli smo prodati ukupno 14 zapuštenih i napuštenih imanja, ljudima s istim ciljem i istom idejom koji kreću u rekonstrukciju slavonskih imanja koristeći isključivo stare materijale (stari crijep, cigla, građa…) kako bi se ta imanja koristila za smještaj turističkih grupa odnosno obitelji koje bi provodile odmor u miru i idili malog slavonskog sela 8, 14 ili više dana…

Sakupili smo etnološke građe ( stare škrinje, ormari, kreveti, stolovi, stolice, kanapeli, staklenci, stare tkanine, narode nošnje te sve predmete koji su bili u uporabi u svakodnevnom životu naših djedova i baka) za opremiti najmanje 20-ak kuća…

Izgradili smo 13 km pješačko biciklističke staze široke 3 m po okolnim brežuljcima a na 6 mjesta su urađena odmorišta sa stolovima i klupama te na 4 mjesta su sagrađene replike starih čardaka koji služe kao vidikovci i koji nas sjećaju na slavnu graničarsku prošlost kada je mjesto bilo dio vojne granice prema Otomanskoj imperiji. Čardaci su visoki 6 i pol metara i na njih odjednom stane 30-ak ljudi.

Na stazi se nalazi bogat poučni sadržaj koji uključuje označenih oko 120 biljnih vrsta na hrvatskom i latinskom jeziku, te preko 80 vrsta ptica koje ovdje žive, slike mužjaka i ženke na specijalnim dibon pločama također na hrvatskom i latinskom jeziku. Osim toga na istim pločama nalaze se slike preko 60 vrsta jestivih i nejestivih gljiva s osnovnim podacima na hrvatskom i latinskom jeziku te slike divljači, pernate i druge…

Također smo napravili jedinstvenu javnu rasvjetu koja je kombinacija starih slavonskih greda na kojima je na vrhu skrivena elektrika a na njima se nalaze fenjeri na petrolej kao tradicionalno svjetlo u našim selima a Elektra nam je omogućila da po potrebi isključimo struju. Na stupovima se nalaze i košare s cvijećem te klupe za sjedenje a na svakom stupu i nešto od antologijske hrvatske poezije vezane za selo i Slavoniju ( Cesarić, Tadijanović…).

U toku ove godine uz veliku pomoć MMTPR, HTZ, BPŽ, Općine Nova Kapela, različitih donatora i majstora urađene su fasade, a 14 postojećih kuća u tradicionalnom stilu s ukrasima i štokaturama oko prozora po predlošcima starih fasada i uz pomoć stručnjaka.

Kronologija događanja:

2005. god.
grupa entuzijasta okupljena oko dr. Antuna Tucića, začetnika i realizatora ideje “Eko-etno selo Stara Kapela”, osnovala udrugu “Eko-etno selo Stara Kapela”, koja danas broji 50-tak članova.

2006. god.
Udruga je pristupila krčenju i čišćenju okoliša i rješavanju imovinsko pravnih odnosa, nakon čega je uslijedila prodaja gradilišta ljubiteljima tradicijskih vrijednosti koji su prihvatili ideju.
Prikupljena etnološka građa za opremanje 20-tak kuća.

2007. god.
Izgrađena pješačko- biciklistička staza (6 odmorišta, čardaci – veliki vidikovci, klupe, stolovi, oznake za biljke, ptice, gljive, divljač…), škola u prirodi za boravak dječjih ekskurzija, postavljeni putokazi, brojne table, i oznake.
Postavljena jedinstvena javna rasvjeta s 20 kandelabara ( hrastovi stupovi, elektrika, fenjeri na petrolej, klupice, cvijeće, natpisi sa antologijskom hrvatskom poezijom uz pomoć brojnih donatora.
Uređene fasade u tradicijskom stilu na svih 14 postojećih kuća uz pomoć ministarstva turizma, Brodsko-posvaske županije i Hrvatske turističke zajednice.
Uređen centar mjesta, đerma, park sa stazama i cvijećem, sjenicom, ljuljačkom i drvenim vrtuljkom.

2008. god.
Pomoć članovima udruge i mještanima Stare Kapele u uređenju kuća za prihvat gostiju.
Izgradnja i otvaranje dviju tradicijskih krečana uz pomoć Ministarstva turizma, BPŽ i HTZ.
Početak izgradnje sokaka starih zanata (10 radiona).
Igradnja dvaju pčelinjaka.

2009. god.
Zamjena oko dva kilometra žičanih ograda sa tradicionalnim tarabama uz pomoć Ministarstva turizma, HTZ i BPŽ.
Uređenje ugibališta na ulazu u selo i prostora za parking uz pomoć Hrvatskih cesta.

2010. god.
Uređena tkalačka radiona. Sagrađena i uređena staza križnog puta koju je blagoslovio biskup požeški mons. Antun Škvorčević.

2012.
Započeta izgradnja pčelarske staze