Iz tiska

Slavonija i Baranja
Stara Kapela: Doktor vraća život u selo koje umire

Od polurazrušenog sela odlučili smo napraviti turističku destinaciju. Želimo se vratiti životu naših djedova, ističe dr. Tucić.
Niti najstariji Starokapelčani ne pamte toliku gužvu, smijeh, svirku, njisku konja i kloparanje zaprežnih vozila koja su prošlog vikenda dovezla prvu skupinu turista u njihovo selo.

Nebi to bilo ništa neobično da Stara Kapela nije “bogu iza nogu”. To je selo koje izumire i u 12 kuća živi samo 21 stanovnik. No, ono čime se mogu podičiti je da postaju prvo etnoselo u Brodsko-posavskoj županiji koje treba vratiti život u njihovo, iz dana u dan, sve malobrojnije selo. Najstariji živući stanovnik je baka Marija Ivšek (84), a već 15 godina nitko se nije rodio.

– Kada netko umre, kažemo da je nestalo pet posto sela – kaže dr. Antun Tucić, liječnik u većoj i poznatijoj Novoj Kapeli. No, on kao Starokapelčanin odlučio je vratiti život u svoju Staru Kapelu, selo smješteno u udolini, dva kilometra od ceste Batrina – Pleternica.

-Od jednog malog, polu razrušenog sela zaraslog u korov, bez sutrašnjice, odlučili smo napraviti turističku destinaciju. Želimo se vratiti životu naših djedova i baka, bez zvonjave mobitela i drugih čuda elektronike -kaže dr. Tucić, sjedeći u predvorju Tucine kuće, kuće svojih pradjedova.

Tako je doktor okupio entuzijaste, našao potporu u županijskoj i gradskoj turističkoj zajednici, osnovao etno udrugu i zakratko vrijeme doveo prve investitore u selo koji su kupili 12 parcela, na kojima će graditi kuće u starom slavonskom stilu. U početku sumještani čak poklanjali svoje zapuštene parcele želeći oživjeti selo.

-Želimo stvoriti seoski način života, a to znači spokoj, idila, da jesve pokošeno, uređeno, ucifrano. Ne kičasto, već onako po starinski -ucifrano – kaže dr. Tucić. Napomenuo je kako su od Ine dobili 50 tisuća, što će utrošiti u uređenje fasada preostalih kuća, središta sela, rekonstruirati stara slavonska imanje koja će biti građena starim ciglama, gredama, crijepom… Imamo, kaže, kompletnu kolarsku, stolarsku, obućarsku radionicu, tkalačke stanove…

Kandidirat će se za novac iz EU fondova

Marijan Štefanac, pročelnik UO Brodske županije za razvoj europskih integracija: – Za ovaj projekt određena sredstva odobrilo je Županijsko Poglavarstvo, a nadam se da se mogu kandidirati i za sredstva EU. Petar Huljić, direktor Županijske turističke zajednice: – Vizija je vratiti život u napuštena sela. Ovo očekujem da će se primijeniti i u ostalim selima.

Turisti oduševljeni ugođajem

A da je dr. Tucić na pravom putu, vidjelo se ovoga vikenda kada je 32 turista iz Zagreba bilo oduševljeno dočekom i ugođajem.
-Suze su nam potekle kada nas su nas dva kilometra od sela dočekale konjske zaprege i provele kroz ove divne pitome brežuljke. Ovako nešto nismo niti u snu mogle zamisliti – ushićeno su pričale Iva, Nives, Sonja… A kad su već došli, rastati se nisu mogli. Jer po starom slavonskom običaju, nema rastanka dok se sve ne pojede i popije. A toga je tog vikenda bilo u izobilju.

Piše i foto: Željko Mužević