Aktualno

Dana 27. 3. 2010. godine križni put povrh Eko-etno sela Stara Kapela u prisustvu nekoliko stotina vjernika blagoslovio je biskup požeški mons. dr. Antun Škvorčević, a u organizaciji Župe Blažene Djevice Marije Nova Kapela i Udruge Eko-etno selo Stara Kapela.
Stazu križnog puta sagradila je i uredila Udruga Eko etno selo Stara Kapela uz pomoć donatora i ljudi iz okolnih mjesta, te općine Nova Kapela, a već ove godine taj plemeniti sadržaj biti će dopunjavan. Želja članova udruge iskazana prema biskupu Škvorčeviću je da svake godine u korizmeno vrijeme ovaj križni put bude mjesto okupljanja vjernika novokapelačke župe, naše biskupije i dragih gostiju iz zemlje i svijeta.
Ovdje pogledajte foto album, klikni…

Križni put u Staroj Kapeli

Križni put na brijegu povrh eko-etno sela Stara Kapela danas je, uz nekoliko stotina vjernika, na prigodnoj svečanosti blagoslovio požeški biskup mons. dr. Antun Škovrčević. Vrlo lijepa uređena staza, nasuta šljunkom uz postavljene postaje križnog puta, po prvi put je poslužila željenoj namjeni (u vjerske svrhe) .
Ovoj lijepoj vjerskoj svečanosti bili su nazočni bivši gradonačelnik Hertzogenauraha i njegovi najbliži suradnici. Križni put u Staroj Kapeli čak ima i postavljenu rasvjetu do samog vrha brijega s kojeg se pruža prelijepi pogled na dolinu u kojoj je smješteno selo.

Vjernici će moći ovim putem ići primjerice i u ljetnim večerima, šetati, meditirati, i moliti se duž ovog križnog puta, a postavljene su i klupe kako bi mogli sjeti i malo predahnuti, jer uspon je popriličan i zahtjeva i ponešto tjelesne kondicije. Novokapelački župnik Đuro Cvitić ističe ovim povodom zasluge dr. Antuna Tucića, tvorca ideje o eko-etno selu, a Tucić pak u prigodnoj pozdravnoj riječi i zahvali biskupu, reče kako je ideja za križni put potekla od župnika Cvitića koji je jedne godine za vrijeme blagoslova hrane pored obližnje kapelice, pogledao prema tom brijegu i rekao da bi ondje trebalo postaviti Križ.
Neka ovo mjesto pomogne svima onima koji trebaju pronaći utjehu, ljubav, samopouzdanje i nadu. Onima koji trebaju snagu za prebroditi teške životne kušnje, pogotovo u ova teška vremena kada kriza nije samo materijalna nego svekolika.

I dodajmo još nešto što je na neki način znakovito. Kiša je neprekidno padala uoči polaska vjerničke procesije i ove svečanosti. Tada je stala i čak je gotovo dva sata sijalo sunce i bilo je vrlo ugodno dok je sve to trajalo. Nakon toga je kiša ponovno lila. U mislima je ostala doista lijepa, svečana i vrlo dostojanstvena atmosfera, a pravi ukras bili su mladići i djevojke odjeveni u bijele izvorne narodne nošnje. Oni su simbolički, ali i stvarno, dali cijelom događaju posebnu ljepotu.

Autor: Antun Toni Brađašević